Főoldal       Legyen a kezdőlapom       Kedvencek közé       Hírlevél       Hirdessen nálunk!   
Hajdúszoboszló
  Térképek
  Közlekedés
Városunk képekben
  Városnéző séta
  Fotógaléria
Turizmus
  Szálláshelyek
  Vendéglátók
  Eseménynaptár
Vállalkozások
  Üzletek
  Szolgáltatók
  Eladó ingatlanok
Szórakozás
  Szabadidő
  Aquapark
  Strand
  Uszoda
Egészség
  Szakorvosi rendelő
  Gyógyfürdő
  Gyógyvíz összetevői
  Kezelések, javallatok
Szoboszló Art
  Képzőművészet
  Irodalom
Múltidéző
  Helytörténet
  Nosztalgia fotóalbum
  Hírességeink
 
 
Hajdúszoboszló az Alföld északkeleti részén található, Budapesttől 200 kilométerre keleti irányban, Debrecentől 20 kilométernyire délnyugaton.
Határában három tájegység érintkezik egymással: észak-északkeletről a Hajdúhát, észak-északnyugatról a Hortobágy és délről a Nagy-Sárrét, illetve a Berettyó vidéke.
 
A hajdúk bejövetele
 
Pillantás a múltba
 
Történeti adatokból, szórványleletekből, az utóbbi évek régészeti feltárásaiból tudjuk, hogy az Alföldnek ez a része a népvándorlás korában is lakott volt. A természeti adottságok és a kereskedelmi utak találkozása miatt hunok, vandálok, gepidák, gótok, avarok stb. sűrűn váltogatták itt egymást.
Az Árpád-kor első szakaszában népes településekkel rendelkezett ez a környék. Szoboszló első írásos említése 1075-ből származik, amikor I. Géza az újonnan alapítandó garamszentbenedeki apátságnak adományozta Szoboszlóvásár királyi vámjának felét.
 
Bocskai adománylevele
Bocskai István erdélyi fejedelem 1606. szeptember 2-án kelt címeres adománylevelével 700 lovashajdúnak adott otthont a krími tatárok által elpusztított Szoboszló helyén. A település szláv eredetű neve ezért egészült ki a "hajdú" előtaggal. De "Hajdúszoboszló" formájában csak a XIX. században terjedt el.
A város a XX. sz. első harmadáig élte a földművelő, pásztorkodó hajdúsági kisvárosok küzdelmes, megszokott életét. 1925. október 26-tól, a hévíz feltörésével kezdődött el a fellendülés. A gyógyvíz mind nagyobb szerepet kapott. Elkezdődött a fürdővárossá fejlődés, de a mezőgazdaság ezután is megőrizte jelentős szerepét, és ezt a másik kincs, a földgázmező feltárása sem szüntette meg.
 
Az egészséges élet csak három szó:
gyógyvíz, napfény, Hajdúszoboszló!
 
Az ideutazónak mindig nagy esélye van arra, hogy jó időt fogjon ki. Hiszen 30-40 csupán a téli napok száma 0 °C átlaghőmérséklettel, és 80-85 a nyári napok száma, amikor a hőmér-séklet átlaga 25 °C.
Kincse a vidéknek a jó mezőgazdasági területeken, a gázmezőkön és a gyógyvízen kívül a bőséges napfény. Éves átlagban a napfényes órák száma eléri, olykor meg is haladja a kétezer órát. Hajdúszoboszló tehát Magyarország egyik legnaposabb tájegysége! Az uralkodó szélirány északnyugati. A fürdő és parkosított környékének mikroklímája pedig gyorsítja a gyógyulást levegőjének jódos, sós páratartalmával.
 
   Kapcsolat       Médiaajánlat       Vendégkönyv       Partnereink       Szerzői jogok       Adatvédelem   
© 2005-2017 Interist Média Bt. - Minden jog fenntartva.