Főoldal       Legyen a kezdőlapom       Kedvencek közé       Hírlevél       Hirdessen nálunk!   
Hajdúszoboszló
  Térképek
  Közlekedés
Városunk képekben
  Városnéző séta
  Fotógaléria
Turizmus
  Szálláshelyek
  Vendéglátók
  Eseménynaptár
Vállalkozások
  Üzletek
  Szolgáltatók
  Eladó ingatlanok
Szórakozás
  Szabadidő
  Aquapark
  Strand
  Uszoda
Egészség
  Szakorvosi rendelő
  Gyógyfürdő
  Gyógyvíz összetevői
  Kezelések, javallatok
Szoboszló Art
  Képzőművészet
  Irodalom
Múltidéző
  Helytörténet
  Nosztalgia fotóalbum
  Hírességeink
 
 
Pávai mellszobra
Induljunk városnéző sétára az autóbusz-állomás szomszédságától, ahol a fürdő-park szélén virágos, idilli környezetben áll Pávai Vajna Ferencnek, a gyógyvíz megtalálójának mellszobra!
Innen vonzza a tekintetet a Gyógyfürdő megújult épületének pazar külsejű homlokzata. A strand impozáns bejárat-ánál meg kell állni egy órára, hogy a sok látnivaló élményként maradjon meg a lelkünkben.
A gyógyfürdő bejárata
 
A harangház
Az első nevezetesség a Rácz Zoltán építész által emelt Harangház, ahol Oborzil Editnek, a városunkban született iparművésznek és férjének, Jeney Tibornak a különleges harang-gyűjtemény-adománya nézhető meg. A művészi kivitelű mintegy félszáz harang különleges alumínium ötvözet-ből készült. A "békeharangok" a zengő-csengő hangzásukat a köpeny-
A legnagyobb
ükbe hasított különböző réseknek köszönhetik. A világszabadalomként jegyzett műalkotások szépségeit növelik a környezetükben kialakított folyócskák, a kis tó, a sziklakert, a magyarság történelmével, mondavilágával kapcsolatos jelképek (pl. turulmadár, életfa, csodaszarvas) és a fából faragott totemoszlopok.
 
Emlékoszlop
Miután meghallgattuk a harang-játékot, frissítsen fel bennünket a szökőkút vizének csobogása! Aztán járjuk körbe a domborművekkel díszített történelmi emlékoszlopot, amit 1975-ben településünk első írásos említésének 900. évforduló-jára állítottak! A dombormű egy részlete Bocskait és hajdúit ábrázolja.
Szökőkút hátterében a harangház
 
Szerelemkút
Elindulván a város felé, balról kortyoljunk egyet a "szerelem kútjából", majd jobbról vessünk egy pillantást Szabó László szoboszlói születésű, európai hírű szobrász-művésznek "A növekedés szimbóluma" című modern szobrára!
A teljes környéket pedig a Szent István Park öleli fel, ahol 100 éves tölgyfák árnyékában pihenhetünk, énekesmadarak százait hallgatva.
A növekedés szobra
 
"Repülő halak"
A Szilfákalja úton gyorsan az eleven színezéssel megfiatalított kultúrház-hoz érünk, amit jobbról körbeölel a 2001 szeptemberében felavatott millenniumi szoborpark. Itt jelenleg két műalkotásban gyönyörködhet-ünk, Szabó László "Repülő halak" és Győri László "Kútfők" című alkotásában. Ez a park évről évre új alkotással bővül majd.
"Kútfők"
 
II. vh. emlékmű
A tágas főtéren az első látnivaló a II. világháborús emlékmű. Aztán a tér közepén álló Bocskai-lovasszobor következik.
A Kálvin tér sarkán áll a XV. századi alapokra épült református templom.
A templomkertben látható Gönczy Pálnak, az újabb kori magyar pedagógia reformerének bronz mellszobra, majd pár lépésnyire az első világháborús emlékmű. A templom mellett húzódó erődmaradvány a város legbecsesebb műemléke.
Bocskai szobor
 
Református templom
Gönczy Pál mellszobra
I. vh. emlékmű
 
Erődmaradvány
Római katolikus templom
Görög katolikus templom
 
   Kapcsolat       Médiaajánlat       Vendégkönyv       Partnereink       Szerzői jogok       Adatvédelem   
© 2005-2017 Interist Média Bt. - Minden jog fenntartva.